S.C. Software şi Sisteme Informatice Bucovina S.A.                                
Menu

eTIC

eTIC - Tehnologie pentru implementarea tichetelor electronice de călătorie şi gestionarea tranzacţiilor electronice în transportul de călători.

  Obiectivele principale al proiectului îl reprezintă modernizarea şi eficientizarea transportului de călători prin retehnologizarea sistemelor actuale de taxare. Prin tehnologia propusă se au în vedere următoarele acţiuni:
   - introducerea tichetelor electronice de călătorie ca mijloc modern şi sigur de acces la mijloacele de transport public de călători;
   - definirea unei tehnologii pentru emiterea securizată a tichetelor electronice de călătorie, care să permită taxarea diferenţiată şi diversificarea tarifelor;
   - definirea unei tehnologii pentru colectarea automată a taxelor, care să reducă fraudele;
   - realizarea sistemului pentru transmiterea mobilă şi descentralizată a tranzacţiilor zilnice către staţiile dispecer;
   - îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor oferite călătorilor şi alinierea transportului public la standardele europene.

  Principalele realizări tehnice şi ştiinţifice ale proiectului ETIC
  Se propune o retehnologizare a sistemelor actuale de taxare, implementarea tichetelor electronice de călătorie şi pe tipuri diferenţiate de tichete (zilnice, abonament, număr limitat de călătorii, scutite de taxă, elevi/studenţi, diferenţiere pe zonă sau oră de călătorie). în funcţie de tipul de tichet electronic, acesta va memora data sau timpul de valabilitate.
  Pentru colectarea automată a taxelor se propune o soluţie integrată pentru validarea tichetelor, colectarea şi transmiterea tranzacţiilor electronice la un dispozitiv de bord şi de la acesta la centrele dispecer, utilizând tehnologii de comunicaţii pe reţeaua mobilă de date.
  Pentru asigurarea securităţii şi în mod simultan, a mobilităţii, se propune utilizarea cartelelor inteligente care suportă atât standardele ISO7816 (cu contact) cât şi ISO 14443 (fără contact).

  Implementarea soluţiilor moderne a parcurs următoarele etape:
   - elaborarea tehnologiei hardware-software pentru emiterea diferenţiată şi securizată a tichetelor electronice de călătorie, validarea tichetelor, colectarea şi transmiterea tranzacţiilor electronice;
   - realizarea modelului experimental al tehnologiei la TPS Suceava (S.C. “Transport Public şi Servicii” S.A.);
   - prezentarea şi demonstrarea tehnologiei pe pilotul experimental de la Suceava.
  Se estimează că prin aplicarea noii soluţii, se vor reduce fraudele şi se vor rentabiliza operatorii de transport public de persoane.

Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare, Programul INFOSOC
Perioada de derulare: august 2003 - februarie 2005
Parteneri proiect: ITC Bucureşti (coordonator), SSI Bucovina S.A. (realizator), CJ Suceava (consultant), TPS Suceava (consultant şi pilot experimental)


Link-uri utile


Despre noi  |  Contact  |  Cercetare stiintifica  |  Dezvoltare software  |  Locuri de munca  |  Web design  |  Servicii  |  Link-uri
Copyright (C) 2004 - 2007    S.C. Software şi Sisteme Informatice Bucovina S.A.